Ovanför E4-tunneln vid Norra Länken och Värtabanans tunnelrör där 200 000 trafikanter passerar dagligen bygger Atrium Ljungberg, Life City. Byggnaden kommer att bli Hagastadens nya entré med en levande fasad av glas och perforerat rostfritt stål i bronskulör. Platsen binder samman Solna med Norrtull och kommer bli en mötesplats för affärsutveckling och centrum för innovation och vetenskap. 

Utformningen av byggnaden är gjord av Gatun Arkitekter och ON Arkitekter med den höga miljöklassningsambitionen BREEM Excellent. Det är Gatun Arkitekter som har ritat fasaden där de gjort solavskärmningen till en del av arkitekturen genom perforerade rostfria paneler utanpå glasfasad.

FMH Stainless är stolta över att ha levererat fasadmaterial i rostfritt stål från Rimex i utförandet FMH 316 CT Bronze Granex M1A Plain till projektet. Plåtarna har fabricerats av KG Constructions i Litauen där panelerna har perforerats och bockats till kassetter innan leverans till byggarbetsplatsen i Stockholm.

 

Materialet i rostfritt stål är så gott som underhållsfritt och oftast räcker det med regntvätt och fasadtvätt med lämpligt intervall beroende på luftkvalitén. Det är ett beständigt material som består till 100% av ren metall. Kulören framställs genom att man förtjockar det naturliga kromoxidskiktet av det rostfria stålet och skapar på så vis en ljusinterferens. Detta innebär att det inte har några pigment som kan åldras, blekna eller flagna. Ljusinterferensen ger en speciell ljusåtergivning och gör materialen från Rimex särskilt unika. Vilket innebär att kulören på metallen skiftar under dygnets alla timmar och ljus samt i olika betraktelser vinklar. Detta är vad Rimex kallar ”vibrant colour”.

Miljövänligt material

Plåten som levererats består av 70-85% återvunnet material och är 100% återvinningsbart utan att det förlorar några materialegenskaper. Detta bidrar till att möjliggöra en hög miljöklassning av byggnaden Life City.

Så i detta projekt kan Atrium Ljungberg och deras ansvariga arkitekter nu glädjas åt sitt val av FMH:s beständiga och hållbara material till fasaden på Life City. Byggnaden kommer genom sin utformning att bli ikonisk och smycka Hagastaden och glädja många människor varje dag i många decennier.